22.07.2024

Na Slovensko prestala tiecť ropa od ruského Lukoilu. Ohrozí to dodávky pohonných hmôt?

Podobné problémy má aj susedné Maďarsko. Agentúra Bloomberg uviedla, že Ukrajina v júni sprísnila sankcie voči ruskej spoločnosti Lukoil.
Objem ruskej ropy, ktorý k nám prúdi z Ukrajiny, sa tento týždeň znížil. K celkovému zastavenie však nedošlo. Ako informovalo ministerstvo hospodárstva na základe údajov Transpetrolu, dodávky ruskej ropy na Slovensko neboli zastavené.

„Problémom sú, podľa informácií od spoločnosti Slovnaft, dodávky od konkrétneho dodávateľa - spoločnosť Lukoil, ktorý bol na Ukrajine zaradený na sankčný zoznam. Táto spoločnosť dodávala časť ropy pre rafinériu Slovnaft, ktorá má zabezpečené dodávky ruskej ropy aj od iného dodávateľa a rovnako má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Mária Pavlusík.

Rezort ďalej tvrdí, že napriek týmto faktom vzniknutý problém eviduje a aktívne sa ním zaoberá aj so svojim ukrajinskými partnermi.

Dodávky pohonných hmôt do slovenskej siete čerpacích staníc nateraz nie sú ohrozené.

Podobné problémy má aj susedné Maďarsko. Agentúra Bloomberg v stredu pripomenula, že Ukrajina v júni sprísnila sankcie voči Lukoilu, čím fakticky zabránila tejto spoločnosti využívať Ukrajinu ako tranzitnú krajinu pre svoje produkty.

Po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom na zasadnutí OSN v New Yorku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že energetická spoločnosť MOL spolupracuje s Lukoilom na nájdení riešenia.

„V súčasnosti legislatívna situácia na Ukrajine znemožňuje Lukoilu dodávať ropu do Maďarska,“ vysvetlil Szijjártó a dodal, že Maďarsko pracuje na právnom riešení tohto problému.

 

Zdroj: aktuality.sk