30.10.2023

Shell predstavuje novú generáciu palív: Ušetríte na spotrebe a to zďaleka nie je všetko!

Prečo je inovácia tradičných palív taká dôležitá? Napriek tomu, že naše cesty brázdi čoraz viac elektromobilov, väčšina z nás stále jazdí na autách so spaľovacími motormi. Navyše, bude trvať niekoľko rokov, kým sa zákazníci tomuto trendu prispôsobia. Spoločnosť Shell sa preto rozhodla pre veľký krok - predstavuje novú generáciu palív Shell V-Power!

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných vyše 9 500 elektromobilov. V porovnaní s ostatnými krajinami však tá naša v počte áut na elektrický pohon stále zaostáva. Dôvodov je viacero. Niektorí nevedia nájsť vhodnú alternatívu za svoju "jazdenku", iných odrádzajú vysoké ceny či samotný fakt, že namiesto klasických čerpacích staníc by si museli elektromobil nabíjať. Aj preto je väčšina z nás zatiaľ naklonená autám na tradičný pohon, do ktorých si môžeme jednoducho na každej benzínke natankovať palivo.

Spoločnosť Shell sa preto rozhodla pre veľký krok. Svojim klientom na čerpacích staniciach ponúka už dnes úplne nové palivo, ktoré 100 % čistí kľúčové časti motora, čo má za následok nižšiu spotrebu a s tým súvisiace zníženie emisií CO2. Zároveň sa predĺži životnosť vášho motora.

Palivá Shell V-Power tankujú motoristi na Slovensku a v Česku od roku 1999 a boli vôbec prvými prémiovými palivami na trhu. Predchádzajúcu generáciu Shell V-Power, pod označením Dynaflex, predstavila Shell ešte v roku 2017. A keďže má spoločnosť viac ako 100 rokov skúseností v oblasti vývoja palív, po šiestich rokoch prichádzajú s ďalšou novinkou. Reč je o novej generácii palív Shell V-Power. Ide o najúčinnejšie palivo, aké spoločnosť za svojej éry predstavila.

V čom sú palivá novej generácie Shell V-Power lepšie?

Výroba paliva, to nie je iba tak. Znamená to tisíce hodín výskumu, stovky expertov a viac ako 100 rokov vývoja vo vlastných laboratóriách a technologických centrách po celom svete. A nové palivá Shell nie sú výnimkou. Aj tie sú súčasťou tohto inovačného procesu. Vyrobiť palivo, ktoré predĺži životnosť motora a zabráni vytváraniu usadenín s dôrazom na ekológiu môže trvať aj 10 rokov, z čoho len samotné testy trvajú 5 rokov. Netreba však zabúdať ani na staršie autá. Každá nová generácia musí zohľadňovať aj požiadavky staršieho vozového parku.

Detailnejšiu cestu paliva novej generácie Shell V-Power nám priblížil Jan Čapský, riaditeľ prevádzky čerpacích staníc Shell v Českej republike a na Slovensku. "Pri vývoji novej generácie Shell sa sledovali predovšetkým potreby nových motorov, ktoré sú menšie a palivo je v nich vystavené vyšším tlakom a teplotám ako v minulosti, ale samozrejme aj tým starším. Pri týchto podmienkach je dôležité zabezpečiť čo najdokonalejšie prehorenie paliva, aby sa na kľúčových častiach motora a palivovej sústavy nevytvárali uhlíkové usadeniny. Mikroskopické usadeniny spôsobujú, že kľúčové časti motora nepracujú optimálne a vo výsledku motor nedosahuje požadovaný výkon, prípadne sa zvyšuje spotreba paliva alebo emisie spôsobené prevádzkou, vysvetľuje Čapský.

Koľkokrát musíme natankovať, aby sa motor vyčistil?

Nová generácia je vyvinutá tak, aby plne omladila výkon motora. Na porovnanie. Aj iné bežné palivo, ktoré tankujete na čerpačke, zabezpečuje v palivovom trakte okrem horenia aj premazávanie a chladenie kľúčových častí. Dôležité však je, že palivo dokáže vyčistiť kľúčové časti motora od uhlíkových usadenín na 100 percent. A to ako pri novších, tak aj pri starších motoroch.

Najlepšie na tom je, že celý proces čistenia od usadenín začína už po prvom tankovaní. Pri každej jazde potom palivá Shell pôsobia na kľúčové časti motora, vďaka čomu pracuje úspornejšie, efektívnejšie a s nižšími emisiami.

Nižšia spotreba, viac najazdených kilometrov

Spotreba vášho auta závisí od mnohých faktorov. Môže to byť napríklad štýl jazdy. Ak jazdíte agresívnejšie, pri najbližšom tankovaní si priplatíte. Na vysokú spotrebu môže poukazovať aj skrytý problém, ktorý vám odstránia iba v servise. Platí teda, že ak má palivo pri spaľovaní ideálne podmienky, dokáže maximum energie premeniť na pohyb. Nová generácia palív Shell V-Power dokáže 100 % vyčistiť kľúčové časti motora. Čo je však podstatné, niekoľkoročné testovanie novej generácie preukázalo, že vodiči dokážu dosiahnuť úsporu až v percentách litrov.

Shell V-Power používa aj Ferarri

Technologické partnerstvá sú pre Shell veľmi dôležitou súčasťou vývoja a testovania palív. Vďaka technologickému partnerstvu s tímom Scuderia Ferrari, ktoré začalo už v 50. rokoch minulého storočia, môže Shell testovať palivá v extrémnych podmienkach motošportu. Výsledkom je, že palivá pre pretekárske monoposty a palivo Shell V-Power Racing na čerpacích staniciach Shell obsahujú až 99 % rovnakých zlúčenín. Palivá Shell V-Power sú tiež odporúčané spoločnosťou BMW pre ich vozidlá radu M a jediné prémiové palivá odporúčané spoločnosťou Ducati pre ich motocykle.

 

Zdroj: trend.sk